Verslag BEKC 2018 kartwedstrijd 4 Raceway Venray

20 juli 2018

En toen was het op 30 juni 2018 tijd voor de eerste race van de BEKC Endurance Karting 4 Teams – The Original - op het nieuwe kartcircuit van Raceway Venray. 

Een memorabele dag, die de kartgeschiedenis in zal gaan als de dag dat de karting een geweldig circuit rijker is geworden! Een race met een feestelijk tintje. Raceway Venray is gehomologeerd door de nationale bond. Wat een geweldig circuit is daar gelegd.
Onder een strakblauwe hemel mochten we een heerlijke, hete racedag beleven, die zoals altijd een kartparty werd, zoals we de BEKC races zo graag zien. Een heerlijke sfeer op en rond de baan en de supergezellige camping en uiteindelijk de spannende races kenmerkten in het algemeen toch wel dit eerste raceweekeinde op Venray.

De BEKC teams schotelden ons opnieuw een zinderend kartspektakel voor, eentje dat opnieuw garant stond voor spanning van begin tot eind. 
Sloebs Auto Special en SKT waren er op gebrand om de winst naar zich toe te trekken. De koppositie in het Algemeen klassement moest na Emmen in punten door beide teams gedeeld worden. Beide teams wilden nu toch wel even alleen aan kop gaan na Venray. Kijk vooral eens in de fotomap op onze Facebook pagina GK4. Dan zie je groepen rijders, alleen maar strijd.

En ja, meteen vanaf het vallen van de startvlag waren het SKT en Sloebs die de toon zetten aan de kop van het veld, waarbij Sloebs het initiatief naar zich toe trok. Hard sleurend aan kop probeerde Joachim Maes diverse keren weg te komen, evenzovele keren werden de pogingen gepareerd door Sam Claes. Sterker nog, Sam veroverde gedurende de race via een magistrale inhaalactie voor de nieuwe chicane de leiding. Niemand die deze actie vermoedde, zeker Joachim niet. Vanaf mijn positie als fotograaf zag ik het aankomen, Sam die zich op de kombaan positioneerde en toesloeg bij het ingaan van de eerste bocht. 
Sloebs is een team dat nooit opgeeft. Dat merkte SKT vooral ook op het moment dat de jonge Yentl het stuur overnam. Hij streed echt tot de laatste zweetdruppel om de koppositie vast te houden. Het lukte niet om Sloebs achter zich te houden. Het bleef echter super spannend, totdat het noodlot toesloeg bij SKT en de strijd gestaakt moest worden vanwege pech. De weg naar de winst lag open voor Sloebs en zo geschiedde.

Achter deze twee teams werd niet stilgezeten. Waren het eerst vier teams in de achtervolging, OOS International, VD Racing 1, Mini Batsaap, C2N en LRT, naarmate de race vorderde bleven daarvan over OOS en VD Racing 1 die de twee nog vacant zijnde plaatsen op het podium onderling zouden bekampen. VD Racing 1 trok hierbij aan het langste eind. De vreugde was groot tijdens de prijsuitreiking en dat was te horen. Ik ben er lichtelijk doof door geworden. Een prachtresultaat voor de familie van Dun. Mika Mathia bleef verschoond van pech en etaleerde zijn talent door strak naar drie te racen.
Mika was de eerste IAME X30 en schreef dan ook dit sub klassement op zijn naam.
Team Mini Batsaap, rijdend met de IAME X30 motor, volgde op korte afstand van deze twee teams en koerste strak naar P4 en daarmee naar 2 in het IAME klassement. 

Wat me opvalt, is dat de Rotax MAX 2014 motoren telkens de betere zijn ten opzichte van de Rotax Max EVO motoren. 
C2N, rijdend met de EVO, gaf na afloop aan niet lekker in de race te hebben gezeten. De mannen zijn goed, er moet meer in zitten dan de P6 die in Venray werd behaald. De winst in het klassement RM EVO was wel voor hen. Een mooie pleister op de wonde zogezegd.
Voor hun rijdend in dezelfde ronde was het LRT met in hun midden de snelle lady Yana Lenaerts, dat naar P5 algemeen racete. Een pracht resultaat, met de trofee P3 RM14 als gevolg.

Achter C2N waren het VD Racing 3, SFP Racing, SKT, Bjorn DFK en GHK die de uitslag compleet maakten. Deze uitslag had gevolgen voor het Totaal klassement na vier races.
Sloebs gaat nu alleen aan kop, gevolgd door SKT en het vanaf P6 naar P3 doorgestoten team VD Racing 1.

De race ging opnieuw te snel voorbij. Dankzij de ruim 300 foto's hebben we een mooi overzicht van de wedstrijd verkregen. Een selectie ervan vindt u in dit verslag, de rest op de GK4 Facebookpagina en GK4 internetsite.

We zien alweer uit naar de volgende race, op zaterdag 8 september op circuit Junior Track Assen.