Over GK4

De GK4 is een initiatief van AKRT (B) en Cpoint (NL). Met ingang van seizoen 2019 worden de GK4 en BEKC officieel onder auspiciën van de KNAF verreden. Organisatorisch zijn er geen wijzigingen. De GK4 en BEKC zijn kampioenschappen karting op clubniveau.
De GK4 staat als een huis, dat is een constatering die we wel kunnen maken. Het lijkt nog maar zo kort geleden, die eerste geweldige racedag tien jaar geleden op Francorchamps waar we met 28! deelnemers aan de start stonden. Deelnemers die net als wij een andere, meer persoonlijke manier van organiseren voorstonden. In de seizoenen daarna hebben de deelnemers kleur gegeven aan karting, hebben ze laten zien dat tijden van fun, lol en elkaar ondersteunen, niet tot het verleden behoorden, maar realiteit zijn. Daar blijft het ons ook in 2019 om te doen. Ervoor zorgen dat u een goede en plezierige tijd beleeft in karting.

Jaarlijks maken we samen met die grote groep geweldige deelnemers de GK4 interessanter. Van meet af aan hebben we taboes doorbroken. Zo hebben we in eerste instantie de 2-takt en 4-takt klassen samengebracht in een enkel evenement. Vervolgens hebben we gedurende de laatste seizoen de GK4 nog interessanter wat resulteerde in de GK4 klassen Honda Cadet(+Rookie) Mini Parilla(+Rookie), IAME X30 Cadet 23, IAME X30 Junior/IAME X30 Junior Nationaal, Rotax Max Junior/Senior(+Master), IAME X30 Senior(+Rookie), Open Schakel met KZ2/Master/Super Shifter en Formula Honda 9PK.
Nu, in seizoen 2019, is het tijd voor de toevoeging van de klasse Wankel, de Dutch Wankel Series, waarin gereden wordt met de Wankel motor in GK4 configuratie.
In de BEKC Endurance Karting 4Teams worden de IAME X30, Rotax Max 2014, Rotax Max Evo, Wankel Junior en X30/RM Junior toegelaten.

Initiatieven die altijd driftig navolging krijgen, zodat de GK4 model staat voor diverse kampioenschappen.

Waarom GK4

In het algemeen zag - en zie je nog steeds - dat in karting de kosten zodanig hoog opliepen dat een grote groep beginnende rijders al snel teleurgesteld afhaakte, terwijl dat niet hoeft. De sport kreeg mede daardoor een elitair karakter en dat kon in onze optiek niet de bedoeling zijn. We hebben de sport teruggebracht naar de basis  en voor veel mensen bereikbaar gemaakt.

De kartsport dreigt in onze optiek nog steeds aan tuning - met de daarmee gepaard gaande hoge kosten - onderdoor te gaan. Daarom hebben we vanaf het begin gekozen voor het tegengaan van vrije tuning en werken met verzegelde motoren. Een initiatief dat door een grote groep importeurs, dealers, teams en vooral ook de deelnemers wordt gedragen.

Voor de GK4 ondersteunende Servicepunten verwijzen we u graag naar “Partners”. Zij zullen u graag van advies dienen.

Doel GK4

De GK4 heeft als doel, tegen relatief lage kosten competitieve races te organiseren binnen een gemoedelijke clubsfeer. Spanning, sportiviteit en vooral plezier zijn prioriteiten. De GK4 richt zich niet alleen op de gevestigde orde, de "professionals", maar ook en vooral op de beginnende rijders die in de GK4 de nodige ervaring en contacten in een sfeervolle omgeving op kunnen doen. Zoals we al vaak hoorden: "een topsfeer van tien jaar geleden, gecombineerd met een professionele opzet anno nu." De GK4 is in een relatief korte periode uitgegroeid tot het grootste kartevenement dat onze landen te bieden hebben, met voor ieder wat wils.

De strak georganiseerde raceweekeinden zijn zo geworden zoals we racen voorstaan; ongedwongen, ongecompliceerd, budgettair verantwoord, met daarbij een unieke sfeer die gekenmerkt wordt door het GK4 familiegevoel dat een belangrijke rol speelt. Een resultaat waarop we erg trots zijn en dat we dankzij u, onze deelnemers, hebben weten te realiseren.

Slechten van taboes

De karting staat niet stil. We hebben het bestaande taboe van gescheiden klassen/motormerken doorbroken en hebben gecombineerde klassen in ons wedstrijdprogramma opgenomen. Dit past in de vooruitstrevendheid die we als organisatie voorstaan. We zijn leidend in ontwikkeling en zijn in staat snel te schakelen. Vanaf de mini’s tot de senioren heb je nu binnen een enkel kampioenschap ruime mogelijkheden om je individuele route voor de toekomst te bepalen.

Uitgangspunten

 • Budgetbewaking, gelijkwaardigheid, elkaar ondersteunen, sfeer.
 • Verzegelde motoren, waardoor je voor een goed resultaat niet meer mee hoeft te gaan in de "vrije tuningsrace" met bijkomende kosten.

 • We huren de baan ook op zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, dus met de baanploeg op de baan.
 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden.
 • Een doordacht systeem voor kwalificatie, races, puntentelling, waardoor je altijd zicht houdt op een naar omstandigheden maximaal resultaat.

Resultaat is dat in de GK4 maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet. We durven te stellen dat we hierin in karting uniek zijn.

Leeftijden extra bepaling; deelname is mogelijk voor personen die in het van toepassing zijnde seizoen de voor de gewenste klasse geldende minimumleeftijd bereiken. De organisatie kan hierop dispensatie verlenen.

Banen 2019

Het GK4 kampioenschap bestaat in 2019 uit zes wedstrijden op de mooiste banen in België en Nederland;

 • Karting Genk (B) (2x)

 • Karting Spa-Francorchamps (B) (1x)
 • Karting des Fagnes Mariembourg (B) (2x)
 • Raceway Venray (NL) (1x)

Veiligheid

We zijn trots op onze zelfstandig opererende professionele baanploeg met leden die uit de racesport afkomstig zijn, die specifiek en doelgericht wordt aangestuurd en die er iedere race gewoon weer vol enthousiasme voor u staat!

GK4-BEKC Endurance Racing

De BEKC is het endurance kartkampioenschap voor teams. Endurance racing in een moderne opzet. Zes eendaagse evenementen in een geweldige atmosfeer, bestaande uit vijf 2-uurs races en één 3-uurs race op top banen. Trainen, kwalificeren en racen op een enkele dag.
Met natuurlijk de seizoensafsluiter bij de ondertussen vermaarde GK4 Grande Finale bij kunstlicht in Genk.

Uitgangspunten

 • Basic Racing, met zo standaard mogelijk materiaal. De rijders maken het verschil.
 • Racen tegen zo laag mogelijke basiskosten op een zo gelijkwaardig mogelijk niveau.

Dit realiseren we door

 • Relatief lage inschrijfbedragen.  Zie wedstrijdreglement voor nadere bijzonderheden;
 • Een clublicentie, waarmee zowel in de GK4 als BEKC (en ook IAME SERIES NETHERLANDS/NK IAME) kan worden deelgenomen.
 • Banden worden geleverd tegen actuele prijzen;
 • We huren de baan de hele zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, met de baanploeg op de baan;
 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden. Resultaat is dat in de GK4 en BEKC maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet.