Over GK4

De GK4 is een Belgisch-Nederlands initiatief van AKRT (B) en Cpoint (NL) en staat voor het gecombineerd Nederlands-Belgisch kampioenschap 2- en 4-takt karting.
De GK4 staat als een huis, dat is een constatering die we na zes seizoenen wel kunnen maken. Het lijkt nog maar zo kort geleden, die eerste geweldige racedag zes jaar geleden op Francorchamps waar we met 28! deelnemers aan de start stonden. Deelnemers die net als wij een andere, meer persoonlijke manier van organiseren voorstonden. In zes jaar tijd hebben de deelnemers kleur gegeven aan Karting, hebben ze laten zien dat tijden van fun, lol, elkaar ondersteunen, niet tot het verleden behoorden, maar realiteit zijn. Daar blijft het ons ook in 2017 om te doen. Ervoor zorgen dat u een goede en plezierige tijd beleeft in karting.

Jaarlijks maken we samen met die grote groep geweldige deelnemers de GK4 interessanter. Dat mondde in 2015 uit in de toewijzing door de IAME fabriek van de officiële GK4 IAME X30 KART CHALLENGE en de start van de nieuwe klasse FORMULA HONDA 9 PK, een eendaags evenement op de zaterdagen in de GK4 weekeinden. DE low-budget no-nonsens klasse.
Van meet af aan hebben we taboes doorbroken. Zo hebben we in eerste instantie de 2-takt en 4-takt klassen samengebracht in een enkel evenement en hebben we de Multibrand klassen geïntroduceerd. Meerdere motormerken in een enkele klasse, zoals de 15PK, de VT250, de Shifter en de Automaat Junior en Senior klassen.
Initiatieven die driftig worden gekopieerd, zodat de GK4 ondertussen model staat voor diverse kampioenschappen.

Ook in 2017 zullen we met nieuwe initiatieven komen

 • Invoering van de klasse Honda Cadet Rookie
 • Invoering van de klasse IAME Mini Parilla 60cc Rookie
 • Invoering van de IAME klasse X30 Cadet 23 (23 mm spruitstuk)
 • Invoering van de klasse IAME X30 Super Shifter in de klasse Open Schakel
 • Invoering van de Klasse Wankel Junior in de BEKC endurance races

Waarom GK4

In het algemeen zag - en zie je nog steeds - dat in karting de kosten zodanig hoog opliepen dat een grote groep beginnende rijders al snel teleurgesteld afhaakte, terwijl dat niet zou hoeven. De sport kreeg mede daardoor een elitair karakter en dat kon in onze optiek niet de bedoeling zijn. We wilden de sport terugbrengen naar de basis - voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken – en hebben daar vanaf de start in 2010 hard aan gewerkt. De kartsport dreigt in onze optiek nog steeds aan tuning - met de daarmee gepaard gaande hoge kosten - onderdoor te gaan. Daarom hebben we vanaf het begin gekozen voor het tegengaan van vrije tuning. Een initiatief dat door een grote groep importeurs, dealers, teams en vooral ook de deelnemers wordt gedragen. Als organisatie zijn we waar mogelijk ondersteunend voor onze deelnemers.
Voor de GK4 ondersteunende Servicepunten verwijzen we u graag naar onze partners. Zij zullen u graag van advies dienen.

Doel GK4

De GK4 heeft als doel, tegen relatief lage kosten competitieve races te organiseren met 4-takt en 2-takt karts binnen een gemoedelijke clubsfeer. Spanning, sportiviteit en vooral plezier zijn prioriteiten. De GK4 richt zich niet alleen op de gevestigde orde, de "professionals", maar ook en vooral op de beginnende rijders die in de GK4 de nodige ervaring en contacten in een sfeervolle omgeving op kunnen doen. Zoals we al vaak hoorden: "een topsfeer van tien jaar geleden, gecombineerd met een professionele opzet anno nu." De GK4 is in een relatief korte periode uitgegroeid tot het grootste kartevenement dat onze landen te bieden hebben, met voor ieder wat wils.

De strak georganiseerde raceweekeinden zijn zo geworden zoals we racen voorstaan; ongedwongen, ongecompliceerd, budgettair verantwoord, met daarbij een unieke sfeer die
gekenmerkt wordt door het GK4 familiegevoel dat een belangrijke rol speelt. Een resultaat waarop we erg trots zijn en dat we dankzij u, onze deelnemers, hebben weten te realiseren.

Slechten van taboes

De karting staat niet stil. We hebben het bestaande taboe van gescheiden klassen/motormerken doorbroken en hebben gecombineerde klassen in ons wedstrijdprogramma opgenomen. Dit past in de vooruitstrevendheid die we als organisatie voorstaan. We zijn leidend in ontwikkelingen en zijn in staat snel te schakelen.
Door deze gecombineerde opzet hebben we meteen voor ieder wat wils. Vanaf de kleintjes tot de senioren heb je nu binnen een enkel kampioenschap ruime mogelijkheden om je individuele route voor de toekomst te bepalen.

Uitgangspunten

 • Budgetbewaking, gelijkwaardigheid, elkaar ondersteunen, sfeer
 • Verzegelde motoren, waardoor je voor een goed resultaat niet meer mee hoeft te gaan in de "vrije tuningsrace" met bijkomende kosten.

 • We huren de baan ook op zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, dus met de baanploeg op de baan

 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden
 • Een doordacht systeem voor kwalificatie, races, puntentelling, waardoor je altijd zicht houdt op een naar omstandigheden maximaal resultaat

Resultaat is dat in de GK4 maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet. We durven te stellen dat we hierin in karting uniek zijn.

Leeftijden extra bepaling
Deelname is mogelijk voor personen die in het van toepassing zijnde seizoen de voor de gewenste klasse geldende minimumleeftijd bereiken. De organisatie kan hierop dispensatie verlenen. We verwijzen u voor de bepalingen graag naar het Wedstrijdreglement GK4.

Banen 2017

Het GK4 kampioenschap bestaat in 2017 uit zes wedstrijden op vijf van de mooiste banen in België, Nederland en Duitsland;

 • Karting Genk (B) (2x)

 • Karting Francorchamps (B) (1x)
 • Karting des Fagnes Mariembourg (B) (1x)
 • Der Erftlandring Kerpen Manheim (D) (1x)
 • Kartcircuit Pottendijk Emmen (NL) (1x)

Veiligheid

We zijn trots op onze zelfstandig opererende professionele baanploeg met leden die uit de racesport afkomstig zijn, die specifiek en doelgericht wordt aangestuurd en die er iedere race gewoon weer vol enthousiasme voor u staat!
Vanzelfsprekend werken we binnen de GK4 ook met een degelijke verzekering.
GK4-BEKC Endurance Racing

De BEKC is het GK4 Endurance Kampioenschap outdoorracing voor teams.
Een endurance kampioenschap in een moderne opzet. Acht eendaagse evenementen in het GK4-weekeinde in een geweldige atmosfeer.
Zes races totaal, bestaande uit vier 2-uurs en twee 3-uursraces op top banen. Met natuurlijk de ondertussen vermaarde Grande Finale bij kunstlicht in Genk, waar er in 2016 maar liefst 42 teams aan de start stonden.

Trainen, kwalificeren en racen op de zaterdagen van de GK4 weekeinden.
Endurance racing anno 2017 - op een enkele dag met uitdagende races waardoor endurance racing ook voor sponsors interessant is geworden.

Door de jarenlange ervaring van de organisatoren staat de BEKC garant voor een succesformule waarin de Belgische en Nederlandse teams het beste van zichzelf tonen.
De top in endurance racing staat aan de start en staat garant voor spanning en sfeer.
Tel hierbij op dat we de wedstrijden op schitterende banen organiseren en je kunt concluderen dat de BEKC het juiste kampioenschap is voor endurance raceliefhebbers.

Uitgangspunten

 • Basic Racing, met zo standaard mogelijk materiaal - De rijders maken het verschil.
 • Langere raceduur tegen lagere inschrijfbedragen.
 • Racen tegen zo laag mogelijke basiskosten op een zo gelijkwaardig mogelijk niveau.

Dit realiseren we door

 • Geen licentie kosten, geen administratiekosten.
 • Relatief lage inschrijfbedragen, ook in 2017  Zie wedstrijdreglement voor nadere bijzonderheden.
 • Eenmalige bijdrage p.p. voor verzekering voor een heel seizoen, € 70,00;
 • Bijdrage voor stroomkosten op Genk en Kerpen € 20,00, eenmalige bijdrage milieuborg € 20,00.
 • Banden worden geleverd tegen actuele prijzen.
 • We huren de baan de hele zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, met de baanploeg op de baan.
 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden. Resultaat is dat in de GK4 en BEKC maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet.