Over GK4

De GK4 is een Belgisch-Nederlands initiatief van AKRT (B) en Cpoint (NL) en staat voor het gecombineerd Nederlands-Belgisch kampioenschap 2-takt en 4-takt karting.
De GK4 staat als een huis, dat is een constatering die we wel kunnen maken. Het lijkt nog maar zo kort geleden, die eerste geweldige racedag negen jaar geleden op Francorchamps waar we met 28! deelnemers aan de start stonden. Deelnemers die net als wij een andere, meer persoonlijke manier van organiseren voorstonden. In de seizoenen daarna hebben de deelnemers kleur gegeven aan Karting, hebben ze laten zien dat tijden van fun, lol, elkaar ondersteunen, niet tot het verleden behoorden, maar realiteit zijn. Daar blijft het ons ook in 2018 om te doen. Ervoor zorgen dat u een goede en plezierige tijd beleeft in karting.

Jaarlijks maken we samen met die grote groep geweldige deelnemers de GK4 interessanter. Dat mondde in 2015 uit in de toewijzing door de IAME fabriek van de officiële GK4 IAME X30 KART CHALLENGE en de start van de nieuwe klasse FORMULA HONDA 9 PK, een eendaags evenement op de zaterdagen in de GK4 weekeinden. DE low-budget no-nonsens klasse.

Van meet af aan hebben we taboes doorbroken. Zo hebben we in eerste instantie de 2-takt en 4-takt klassen samengebracht in een enkel evenement. Vervolgens hebben we de Multibrand klassen geïntroduceerd, waarna het tijd werd voor introductie van nog veel meer moois in 2017; Honda Cadet en Mini-Parilla Rookie, IAME X30 23 klasse, KZ2 en Super Shifter, Masterklassen in KZ2 en Rotax Max, Wankel Junior in de BEKC.

Initiatieven die altijd driftig navolging krijgen, zodat de GK4 model staat voor diverse kampioenschappen. Dat brengt onze telkens ook weer op nieuwe initiatieven. 

Nieuw in 2018

 • Splitsing IAME X30 en Rotax Max Senior in twee afzonderlijke klassen. Met in beide klassen introductie Rookie klassement en Master klassement;
 • Nieuwe regels Masterklassementen in automaat en schakelklassen.

Waarom GK4

In het algemeen zag - en zie je nog steeds - dat in karting de kosten zodanig hoog opliepen dat een grote groep beginnende rijders al snel teleurgesteld afhaakte, terwijl dat niet hoeft. De sport kreeg mede daardoor een elitair karakter en dat kon in onze optiek niet de bedoeling zijn. We hebben de sport teruggebracht naar de basis  en voor veel mensen bereikbaar gemaakt. 

De kartsport dreigt in onze optiek nog steeds aan tuning - met de daarmee gepaard gaande hoge kosten - onderdoor te gaan. Daarom hebben we vanaf het begin gekozen voor het tegengaan van vrije tuning en werken met verzegelde motoren.  Een initiatief dat door een grote groep importeurs, dealers, teams en vooral ook de deelnemers wordt gedragen. 

Voor de GK4 ondersteunende Servicepunten verwijzen we u graag naar “Partners”. Zij zullen u graag van advies dienen.

Doel GK4

De GK4 heeft als doel, tegen relatief lage kosten competitieve races te organiseren binnen een gemoedelijke clubsfeer. Spanning, sportiviteit en vooral plezier zijn prioriteiten. De GK4 richt zich niet alleen op de gevestigde orde, de "professionals", maar ook en vooral op de beginnende rijders die in de GK4 de nodige ervaring en contacten in een sfeervolle omgeving op kunnen doen. Zoals we al vaak hoorden: "een topsfeer van tien jaar geleden, gecombineerd met een professionele opzet anno nu." De GK4 is in een relatief korte periode uitgegroeid tot het grootste kartevenement dat onze landen te bieden hebben, met voor ieder wat wils.

De strak georganiseerde raceweekeinden zijn zo geworden zoals we racen voorstaan; ongedwongen, ongecompliceerd, budgettair verantwoord, met daarbij een unieke sfeer die gekenmerkt wordt door het GK4 familiegevoel dat een belangrijke rol speelt. Een resultaat waarop we erg trots zijn en dat we dankzij u, onze deelnemers, hebben weten te realiseren.

Slechten van taboes

De karting staat niet stil. We hebben het bestaande taboe van gescheiden klassen/motormerken doorbroken en hebben gecombineerde klassen in ons wedstrijdprogramma opgenomen. Dit past in de vooruitstrevendheid die we als organisatie voorstaan. We zijn leidend in ontwikkelingen en zijn in staat snel te schakelen.
Door deze gecombineerde opzet hebben we meteen voor ieder wat wils. Vanaf de mini’s tot de senioren heb je nu binnen een enkel kampioenschap ruime mogelijkheden om je individuele route voor de toekomst te bepalen.

Uitgangspunten

 • Budgetbewaking, gelijkwaardigheid, elkaar ondersteunen, sfeer.
 • Verzegelde motoren, waardoor je voor een goed resultaat niet meer mee hoeft te gaan in de "vrije tuningsrace" met bijkomende kosten.

 • We huren de baan ook op zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, dus met de baanploeg op de baan.
 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden.
 • Een doordacht systeem voor kwalificatie, races, puntentelling, waardoor je altijd zicht houdt op een naar omstandigheden maximaal resultaat.

Resultaat is dat in de GK4 maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet. We durven te stellen dat we hierin in karting uniek zijn.

Leeftijden extra bepaling
Deelname is mogelijk voor personen die in het van toepassing zijnde seizoen de voor de gewenste klasse geldende minimumleeftijd bereiken. De organisatie kan hierop dispensatie verlenen.

Banen 2018

Het GK4 kampioenschap bestaat in 2018 uit zes wedstrijden op vijf van de mooiste banen in België en Nederland;

 • Karting Genk (B) (2x)

 • Karting Francorchamps (B) (1x)
 • Karting des Fagnes Mariembourg (B) (1x)
 • Kartcircuit Pottendijk Emmen (NL) (1x)
 • TT Kart Track Assen (NL) (1x)

Veiligheid

We zijn trots op onze zelfstandig opererende professionele baanploeg met leden die uit de racesport afkomstig zijn, die specifiek en doelgericht wordt aangestuurd en die er iedere race gewoon weer vol enthousiasme voor u staat!
Vanzelfsprekend werken we binnen de GK4 ook met een degelijke verzekering.

GK4-BEKC Endurance Racing

De BEKC is het Endurance Kampioenschap outdoorracing voor teams. De races worden in 2018 los gekoppeld va de GK4. Endurance Racing in een moderne opzet. Zes eendaagse evenementen in een geweldige atmosfeer, bestaande uit 2-uurs races op top banen. Trainen, kwalificeren en racen op een enkele dag.
Met natuurlijk de seizoensafsluiter bij de ondertussen vermaarde GK4 Grande Finale bij kunstlicht in Genk, waar er in 2017 maar liefst bijna 40 teams aan de start stonden.

Uitgangspunten

 • Basic Racing, met zo standaard mogelijk materiaal - De rijders maken het verschil.
 • Langere raceduur tegen lagere inschrijfbedragen.
 • Racen tegen zo laag mogelijke basiskosten op een zo gelijkwaardig mogelijk niveau.

Dit realiseren we door

 • Geen licentie kosten;
 • Relatief lage inschrijfbedragen, ook in 2018.  Zie wedstrijdreglement voor nadere bijzonderheden;
 • Eenmalige bijdrage p.p. voor verzekering voor een heel seizoen, € 70,00;
 • Bijdrage voor stroomkosten op Genk € 20,00;
 • Administratiekosten eenmalig bedrag € 50,00;
 • Banden worden geleverd tegen actuele prijzen;
 • We huren de baan de hele zaterdag, zodat we alleen met onze deelnemers trainen onder onze eigen omstandigheden, met de baanploeg op de baan;
 • Gedegen controles tijdens en na wedstrijden. Resultaat is dat in de GK4 en BEKC maximaal gelijkwaardig en geloofwaardig wordt geracet.