Verslag BEKC Endurance Karting 4Teams Race 6 Strijen

5 oktober 2018

Nog maar een paar weken geleden smeekten we haast om water. Wel, al die smeekbedes waren niet aan dovemans oren gericht. Alle weergoden Thor en co. gaven ons deze dag een bak regen. Voor sommige rijders een zegen, zij voelden zich als de spreekwoordelijke vis in het water. Voor anderen weer een kwelling, zij raakten laat maar zeggen van de regen in de drup. Voor weer anderen half-half, geen vlees, geen vis.

De kartdag werd opnieuw tot een grote happening, een groot kartfeest. De stemming bleef er goed in, de race was bloedstollend spannend. De oplettende toeschouwers (en mijn camera) zagen mooie sfeerbeelden, de waterpartijen weerspiegelden karts en rijders optimaal. Soms leek het alsof er een spiegel onder lag en er twee karts voorbij kwamen. Grote waterpartijen spatten op achter de wielen, een fascinerend gezicht. Wat kan een regenachtige dag dan toch mooi zijn.

In de week voorafgaande aan de race mochten we nog een aantal mooie inschrijvingen noteren van de plaatselijke teams Vennink Racing, Heijerman De Wit en Keijzer Racing, meteen drie kanshebbers voor een mooie eindklassering.
Keijzer Racing opende geweldig; de snelle Kevin Stehouwer parkeerde zijn kart zo maar even brutaal op pole. Ik zag – tenminste dat meende ik te zien – een paar verbaasde blikken bij de concurrentie.
Maar liefst 4/10 pakte Kevin op de sterk kwalificerende SKT youngster Yentl van Thielen, die stond te glimmen op P2. Met op de tweede startrij de trotse klassementsleider Sloebs Auto Special en het snelle Junior Team Gouverneur Racing, dat daarmee een unieke prestatie leverde.

Maar het blijft endurance racing, waar van alles gebeurt in twee uren race.
Eerst was het Kevin Stehouwer die kort na de start de pitstraat op moest zoeken met een onwillige motor. Het team kwam nog terug, maar meer dan een tiende plaats zat er niet meer in.
Ook bij Gouverneur en Heijerman De Wit ging de lamp tijdelijk uit. Terugval naar P11 en P12 waren het gevolg.

In wezen, ruim gesteld, zijn er nog drie kanshebbers op het kampioenschap; in volgorde van het tussenklassement Sloebs Auto Special, OOS International en Bjorn DFK. Iedereen besefte terdege dat het – met hierna alleen de Grande Finale Genk nog te gaan – hier moest gebeuren. Vooraan finishen en niet uitvallen waren de gemakkelijk uitgesproken voorwaarden in Strijen.

Jonge jonge, wat een race werd het toen Frankie Volckaerts namens Sloebs weer zo’n topstart had. Nu echter waren Mika Mathia en Bjorn van Gerwen degenen die goed opletten en na een aantal ronden de aansluiting vonden. De drie teams bleven zo twee uur lang strijden om die kostbare punten die de eerste drie plaatsen waard zijn. Bjorn leek even het beste van de drie te hebben, had mogelijk ook kunnen winnen. Ware het niet dat de brildrager geen steek zag – vrij vertaald zijn eigen woorden – in de spray van Mika Mathia, rechtdoor ging en vervolgens buiten de baan belandde. Een terugval naar P8 was het gevolg. Bjorn is een doorzetter en gaf niet op. Hij reed daarna een geweldige race die hem terugbracht naar P3. Subliem.

Mika Mathia was de rijder die Sloebs het vuur na aan de schenen legde. Mika wilde zijn tweede opeenvolgende winst binnen halen. Sloebs stak daar een stokje voor, spreekwoordelijk dan. 
De drie voornoemde topteams eindigden weliswaar in de zelfde ronde, maar het was toch echt Sloebs die de beste was vandaag. Nat en koud, maar zeer voldaan, werd de kart als eerste over de finishlijn gebracht. Met Mika op twee en Bjorn op drie.

LRT was opnieuw op dreef. Zei ik in het verslag Assen al hoe goed het ging, het ging hier zo mogelijk nog beter. Yana en Rodney, gefeliciteerd hoor. Het was geweldig om te zien hoe jullie steady en doelmatig naar P4 raceten.
De twee teams van VD Racing – 3 en 1 - hielden elkaar in evenwicht op vijf en zes en hielden daardoor zicht op het podium in het eindklassement.
Vennink Racing presteerde naar vermogen, SKT kende opnieuw pech – het wordt tijd dat het weer eens mee zit - , Keijzer Racing noteerde in hun jacht en passent de snelste dagtijd met 36,271 sec. - en dat in de regen -, Gouverneur bleef sterk aanwezig en Heijerman De Wit was snel, maar kreeg de ook de pechduivel op bezoek.

Mensen van Kartbaan Strijen. Het was top. Wat een gastvrije ontvangst viel ons ten deel. Wat een heerlijke baan ook. Dat asfalt he? Doorlatend tot en met. Geen grote plassen die bleven staan. Echt een top-job heeft u verricht.

In de klassementen is het ondertussen de spanning ten top. In het Totaal klassement staan de teams van Sloebs, OOS en Bjorn DFK wel heel dicht bij elkaar. 
Dat gaat nog wat worden bij de laatste seizoensrace, de Grande Finale op Karting Genk in november. We zien er naar uit.