Verslag GK4 2018 race 4 Assen

15 september 2018

Hard was er door alle betrokken partijen gewerkt om de eerste races op de vernieuwde TT Junior Track Assen mogelijk te maken. De spanning neemt dan toe naarmate het weekeinde dichterbij komt. Hoe zal iedereen het vinden, voldoet alles aan de verwachtingen?  Het doet ons dan goed, als gedurende het weekeinde al de positieve berichten binnenkomen.

Opvallend veel nieuwe bezoekers waren naar Assen gekomen. Daaronder veel mensen uit de Noordelijke provincies en ouders en rijders die voor volgend jaar een nieuwe uitdagende competitie zoeken. Het was fijn de gesprekken te voeren en iedereen zo enthousiast te zien worden. Dan weet je dat al het werk niet voor niets is geweest en kun je gewoon weer genieten van opnieuw een heerlijk weekeinde GK4.

Ons verblijf ging gepaard met wisselende weersomstandigheden, die vooral op de zaterdag het beeld van de trainingen en wedstrijd van de Formula Honda 9PK zouden bepalen. 
De in totaal meer dan 130 rijders tastten af en zochten en vonden de ideale lijn. De rondetijden gingen omlaag. Spanning verzekerd dus in de races.

Formula Honda 9PK

Het mooie van sport in het algemeen en karting in het bijzonder is, dat het vinden van je route naar de top met vallen en opstaan gepaard gaat, of anders gezegd met een lach en een traan.

Dat gaat ook op voor die snelle rakker uit Limburg, Mika Brouns. Met zijn trouwe supporter, mama, altijd aanwezig, is het vaak een brede lach, soms een traan. Was het na de vorige race in Genk nog de traan, nu werd het zijn grote dag, met een hoofdletter G.

Mika overheerste in de race, daarbij zijn voornaam eer aandoend. Die andere Mika kon dat ook zo in de kart. Van begin tot eind was het die mooie blauwe kart aan kop van het veld. Van pole vertrokken en al winnaar afgevlagd. Hulde jongen, het was mooi om te zien.

Nu was het niet zo dat Mika geen tegenstand kreeg. Die was in ruime mate aanwezig. Onder andere Mike Dijkgraaf, Ian Lepelaar, Steven Heppener en Robbe Deleu - om er maar een paar te noemen – voerden de 21 achtervolgers aan in de jacht op Mika, wat ook weer gepaard ging met een enorme onderlinge strijd. Dat kost altijd was tijd, waardoor het gat naar Mika niet gedicht kon worden. De strijders gingen na een uur reclame voor de kartsport in deze volgorde over de finish.

De winnaar van het Subklassement Senior, Rimme Boltjes, kende ook de vorige race tegenslag. Toen stond zijn gezicht wat meer op onweer, nadat hij net buiten de podiumplaatsen was gefinisht. 
Nu werd het de dag van Rimme. Ook altijd gesupport door zijn enthousiaste moeder. Zou het daar in zitten ladies?

Winnaar Rimme, tweede Jari van der Linden en derde Lien Raeymakers zaten dicht bij elkaar op de plaatsen 7,9 en 10 algemeen van de in totaal 22 deelnemers. Dat is top voor de Senior klassementsrijders die wel wat extra gewicht meenemen.

Lien Raeymakers trok met deze prestatie meteen ook de winst in het Ladies klassement naar zich toe. Wat is ze toch snel, onze Belgische dame!
Fabienne Kruyd-Aneas - de tweede snelle lady uit deze sportfamilie – reed haar eerste race in deze klasse. En hoe! Soeverein rijdend werd plaats 14 algemeen haar deel, maar belangrijker nog, de tweede plaats bij de ladies, net voor Sophie van der Lubbe en zusje Domenique.

Als je naar het Tussenklassement kijkt, zie je meteen hoe spannend het is geworden in de aanloop naar de allesbeslissende laatste wedstrijd in Genk in november.
Twee rijders met een zelfde puntenaantal op de plaatsen 1 en 2; Ian Lepelaar en Mike Dijkgraaf en heel kort achter hen ook al met hetzelfde puntenaantal op de plaatsen 3 en 4: Robbe Deleu en Mathieux Panacho. Ik zou zeggen op tijd naar bed, goed fruit eten en goed slapen!

Als het zo mooi gaat en zo spannend is, dan is een uur in een vingerknip voorbij. We zien dan ook erg uit naar de volgende race, de inhaalrace op Kartbaan Strijen, zaterdag 22 september.

Honda Cadet 160cc

De GK4 Honda Cadet klasse is was gelijkwaardigheid betreft DE viertakt kids klasse. Dat weten insiders al lang, het blijkt telkens ook weer uit de mogelijkheden die de wedstrijden creëren voor nieuwe rijders. Gewoon standaard motoren, geen motoren onder de toonbank door en vooral budgettair racen.

Neem vandaag. Geïnteresseerden in huurkart racing – NKH – kennen deze rookie al langer. Een jonge rijder die er aan zit te komen. En dan ga je eens meeracen in de GK4 Honda Cadet en win je zomaar – na veel strijd – je eerste race en ga je met die grote trofee naar huis. Euh zoals Liam het ooit zo mooi uitdrukte “met twee joekels naar huis”. Dat alles overkwam Mika Bison. Na de kwalificatie nog wat sip kijkend omdat hij Nicklas en Liam voor moest laten gaan, na de wedstrijd de gevierde man op de hoogste trede van het podium in het Totaal klassement en in het Rookie klassement.

Mika kreeg het niet cadeau. Daarvoor zorgden Liam Gulpen, Nicklas van Tilburg, Liam Blom, Teun Hamaker, Pepijn Steijger, Nout Bult en Nick Fieten wel. Op Teun na allemaal Rookies. Wat ook weer aangeeft dat deze klasse in de lift zit. 
Liam en Nicklas waren niet uit elkaars buurt te krijgen. Dat ene puntje verschil kenmerkt hun strijd. Liam vloog naar twee, Nicklas naar drie.

Bij de Rookies was een iets andere stand te noteren; 1. Mika Bison, 2. Nicklas van Tilburgh, 3. Liam Gulpen.

Waarbij gewoontegetrouw alle rijders de gang naar het podium maakten en hun trofee in ontvangst namen. Wat een heerlijke groep rijders en begeleiders.

Mini-Parilla 60cc

In de 2-takt kids racing is de Mini-Parilla de mooiste klasse waar je maar kunt zijn. Ook hier verzegelde gelijkwaardige Mini-Parilla motoren, dus garantie voor gelijkwaardig racen. Dat zie je terugkomen in de uitslagen van de drie heats. Geen rijder is zeker van zijn plek. Er wordt zodanig stuivertje gewisseld dat je ogen te kort komt om alles goed te volgen. Dan ligt een rijder op kop, even later achtste, even later vierde, dan weer op kop. Zo zien we racing het liefst.

Tristan Kroone had zijn dag. Race 1 nog afgevlagd als tweede achter Jason Markshausen, bracht zijn kalme en snelle rijstijl hem in de races 2 en drie naar de winst. 
Deze klasse zal een aantal grote rijders voort gaan brengen. Let maar eens op de komende jaren. Sam van Voskuilen, Jason Markshausen, Dylan Visser, Julian Kamen, Rene Lammers, Sacha van ’t Pad Bosch, Milan Kok, Jim van Ameijden, Mart Bult, Mark de Bruijn, Benjamin Giezen, Henk Vuik, Julian Jaegers en Lars Vennink, eindigden achter Tristen in deze volgorde in het klassement. Let u maar eens op deze namen voor de nabije toekomst. Gaat mooi worden met deze racers.

Sam en Jason eindigden na drie heats slechts met een punt verschil op P2 en P3. Beiden hebben zich zo goed ontwikkeld dit seizoen. Top mannen!

Jason pakte met overmacht de winst bij de Rookies. Mooie rijstijl heeft onze Duitse vriend. Om jaloers op te worden, voor mij dan. Gratuliere Freund!
Op twee en drie bij de Rookies eindigden Julian Kamen en Rene Lammers.

Over spanning gesproken. In het Totaal klassement zit er slechts vier punten verschil tussen de eerste twee, Milan Kok en Tristan Kroone. Terwijl Sacha van ’t Pad Bosch en Julian Kamen wel heel dicht bij elkaar staan bij de Rookies.

IAME X30 Cadet 23

Youri Bonte liet er opnieuw geen gras over groeien. 
Ondanks dat de tegenstand zwaarder wordt, wist hij ook nu de winst weer naar zich toe te trekken. Wel moest hij de eerste keer dit seizoen een heat afstaan aan de geweldig rijdende Angelo Meli. Angelo pakte na een enerverende strijd met Youri de winst in de tweede heat. Trės Bien mon ami!
Maar als je van de twaalf verreden heats er 11 in winst weet om te zetten, doe je iets goed. Youri toont aan dat deze klasse een juiste tussenklasse is naar de X30 Junior. Zelfvertrouwen opdoen en dan scoren.

Angelo bleef telkens in de buurt van Youri. Terwijl op korte afstand de volgende vijf rijders heat na heat verbeten duels uitvochten. Fair and square, dat wel. Rocco de Heer, Wouter Poley, Dreke Janssen, Luuk Neessen en Axel van den Berg kwamen ieder voor de derde podiumplaats in aanmerking. Rocco reed zodanig constant en snel, dat deze jonge ijscoman naar de derde plek snelde. En dat vond zichtbaar goedkeuring bij de supporters, waarbij moeder voorop ging in het applaus. Top gedaan.

Dezelfde opbouw in gevechten zag je bij de plaatsen acht tot en met dertien. Geen rijder wist weg te komen, iedere plek kon uiteindelijk de jouwe zijn. Mooi om de youngsters Wout de Ridder, Nick Ho, Merijn Steen, Dennis Bouman, Vica Schledz en Riemer Blonk zo intens en sportief te zien racen.

Automaat Junior IAME X30 en Rotax Max

Was in het vorige verslag nog de hamvraag wie in deze klasse Ian Verschoor van het kampioenschap af kan houden? Ian beantwoordde de vraag in Assen op de baan. Via zijn sprekende handen en voeten, die zijn kart datgene laten doen dat nodig is voor de winst. Ik denk dat de vraag niet meer is wie richting kampioenschap koerst, maar of hij alle heats gaat winnen. Wat een kanjer die Ian. Ogenschijnlijk met speels gemak pakte hij pole en drie keer de winst. Als in tennis; game, set, match.

Dan blijft als hoogst haalbare de tweede plaats over. Ja, en dat leverde een strijd op, niet normaal! 
Dani Prins, Job Bult en Maarten Raeymakers, drie coming men, moesten twee rijders voor laten gaan. Twee die alles uit hun hele hebben en houwen haalden om de tweede plaats te pakken. Een strijd die pas in de derde heat werd beslist. De matadors vraagt u? Georgina Driessen en Ryan Kavazadeh. 
We kennen hen al langer, vanuit de pupillen zogezegd. Wat een ontwikkeling hebben ze doorgemaakt. Ryan sloeg in de beslissende heat vijf aanvallen in vier bochten af. De zesde kon hij niet meer pareren. Wat een actie van de snelle lady zeg. Schijnbewegingen a la – voor de ouderen onder ons – Piet Keizer, en dan toeslaan. Voor mij de rijdster van de dag door deze actie. Ryan was gezien. Nam het ook sportief op. Twee prachtige posiumplaatsen voor deze jonge sportmensen op twee en drie. Ge-wel-dig!
Georgina pakte ook nog eens een mooie tweede plaats in het Tussen klassement, net voor Job Bult.

In  het Rotax Max Junior klassement is het net zo spannender of nog……. Max Koster en Wesley Eckhardt weten de resultaten zodanig te verdelen dat ze ex aequo in het Tussenklassement op P1 staan. Exact gelijk; zeven x winst; vier x twee; een x drie; een x vier. Ik heb het nog niet meegemaakt. U wel?

Vandaag was Wesley de sterkere. De winst ging naar hem, voor Max Koster, Max Latuhihin en de voor het eerst bij ons aanwezige Axel Hansoulle.
Ik zei het je al in Assen Max Latuhihin. Het is je eerste seizoen, je komt dichter bij Wesley en je naamgenoot. Het gaat klasse. Je maakt een mooie ontwikkeling door. Een big smile van oor tot oor, zo moet het.
Axel, je kunt zien dat je uit racehout bent gesneden en in de voetsporen van je papa gaat treden. Super je er bij te hebben.

IAME X30 Senior

In zijn algemeenheid gezegd, denk ik dat we nog maar drie jaar geleden iets geweldigs hebben losgemaakt in de karting. Zo kort is het nog maar geleden dat we de IAME X30 introduceerden via de GK4. En nu, nu zijn het al de grootste klassen. Zoals bekend met gelijkwaardige, verzegelde motoren, waarmee je uit de doos kunt winnen. Dat blijkt ook weer als een Rookie in het totaal klassement de derde plaats bezet. “No tuning, Just racing” is ons motto. En dat werpt vruchten af. Onze rijders komen er ook internationaal goed bij. De karttop rijdt met IAME de sterren van de hemel. Zoals een bekende schakel rijder zei, “dit is het mooiste wat ik tot nu toe mee heb gemaakt”. Dat was een mooi compliment.

Ook in Assen was het weer een feest. Eigenlijk weet ik niet waar te beginnen, als het om het verloop in de drie heats gaat. Misschien bij het feit dat die verd…. snelle Mark Smit drie keer de winst naar zich toe trok, of dat Darragh Adriaenssens een mooie pole pakte, of dat Rookie Kevin Stehouwer en Nick Smit gelijk eindigden in punten op twee en drie, of dat Stijn van der Hof die derde plaats op een haar na miste, of dat de snelste dagtijd voor een Rookie was, of dat de eerste zestien rijders binnen 2/10 van een seconde zaten, of dat de helft van de rijders Rookie is of………….

Eigenlijk staat hierboven in een notendop het verloop van IAME Racing GK4.

Drieëntwintig rijders aan de start. Rijders die allemaal hun beste gaven om de eerste overwinning op Assen te pakken. Dat blijft altijd iets bijzonders voor een rijder, de allereerste zijn.
Mark Smit was sterk, reed bekeken en snel naar de winst. Ik heb het hiervoor al aangegeven, wat de bijzonderheden waren. Er werd alleen maar in een grote groep gereden. Dan moet je echt alle zeilen bijzetten en iedere heat vol geconcentreerd te blijven. Mark lukte dat ogenschijnlijk het best. 
Zoals gezegd de helft Rookies. Kevin Stehouwer is zo’n jonge exponent van GK4 karting die een stormachtige ontwikkeling meemaakt. Als Rookie naar P2 algemeen en dus gewoon met twee deftige trofeeën naar huis. Dat was hem gegund. Yentl van Thielen en Stefan Buitelaar zijn ook twee snelle “coming men”! P2 en P3 werden hun respectievelijke deel in het Rookie klassement.

Rotax Max Senior

Er hadden wat meer Rotax Senior rijders aan de start mogen komen. Bij de volgende race in Spa-Francorchamps zal dat ongetwijfeld weer goed komen. Veel rijders vonden het kennelijk te ver.
Maar de aanwezige rijders zorgden wel voor spektakel en mooie koersen. Het was verrassend, onze snelle dame Yana Lenaerts die in het spoor van Junior Berghmans wist te blijven van meet af aan.

Dat Yana gedurende de drie heats heel weinig toe hoefde te geven op winnaar Junior Berghmans, Glenn Selleslaghs en Maximiliaan de Graef, om uiteindelijk als gedeelde derde in punten te eindigen, was een opsteker in het kamp Lenaerts. Een opsteker ook voor de BEKC!
Maximiliaan was voor het eerst aanwezig en weerde zich goed tussen de ervaren rijders. Zijn enthousiasme bracht hem de derde plaats achter Junior en Glenn. Dat gaat goed komen.

Open Schakel & Master

Het gezegde luidt “verandering van spijs doet eten”. Dat was van toepassing op de vandaag ongenaakbare Sam Claes. Een verandering van chassis heeft Sam kennelijk vleugels gegeven. Ik miste de stier nog op zijn helm…

De pole was voor Sam. Echter troefde Jesse Smeets hem in de beginfase van de eerste heat meteen al af. Jesse ging als de brandweer en pakte sterk rijdend de winst in deze heat.

Je weet dat je nooit wegkomt in de schakelklasse GK4. Daardoor is het ook zo’n verdraaid mooie klasse om te volgen. Winst en verlies wisselen elkaar in hoog tempo af. Soms panne, soms een touche, soms een rijder die je aftroeft, het maakt schakelen zo mooi.

Voorbeelden van toppers die wat tegenslag in een heat kenden zijn Brio Hueting en Jeroen Bos. Beiden met de mogelijkheid een podiumplaats te halen en beiden met een slechte heat die roet in het eten gooide.

Het moet zoals zo vaak in het leven allemaal meezitten om te scoren.
En het zat Sam Claes mee. Weergaloos rijdend twee keer naar winst in  de evenzoveel resterende heats en de dagwinst was daar. Wat was ie blij. En dan had je zijn vader nog niet gezien….
Jesse Smeets en klassementsleider Gil Mertens waren aan elkaar gewaagd. Jesse met 1,3,4 als resultaat boekte een punt minder dan Gil met 4,2,2. Daarmee in deze volgorde naast Sam het podium compleet makend.

De super Shifters zaten er erg goed bij, met Milan de Laet overall op vijf en Eric Hellemans op zeven. Twee mooie top-10 noteringen.

De drie MASTER rijders maakten er een mooie show van. Ze lieten elkaar nooit gaan en eindigden kort achter elkaar in de dagstand met een enkele punt verschil.
Sikko Oosterhoff, Rouven Pulsfort en Jo Mertens, jullie hebben ons een mooie racedag bezorgd. Het podium was volledig voor jullie bij de prijsuitreiking.

Al met al kunnen we opnieuw terugkijken op een meer dan geslaagd weekeinde, met een prachtige groep deelnemers en enthousiaste begeleiders en supporters.

Voor race zes gaan we naar nog zo’n circuit met een rijke historie, Spa-Francorchaps, waar we op 6 en 7 oktober u allen weer hopen te treffen. Tot dan.