Verslag GK4 Formula Honda 9PK Race 5 Strijen

5 oktober 2018

Nog maar een paar weken geleden smeekten we haast om water. Wel, al die smeekbedes waren niet aan dovemans oren gericht. Alle voorhanden zijnde weergoden gaven ons deze dag op Kartbaan Strijen een bak regen. Voor sommige rijders een zegen, zij voelden zich als de spreekwoordelijke vis in het water, voor anderen weer een kwelling, zij raakten laat maar zeggen van de regen in de drup, voor weer anderen half-half, geen vlees-geen vis.

De kartdag werd hierdoor wel tot een grote happening, een groot kartfeest. De stemming bleef er goed in en de race was bloedstollend spannend.
In de waterpartijen weerspiegelden karts en rijders op surrealistische wijze. Soms leek het alsof er een spiegel onder lag en er twee karts voorbij kwamen. Grote waterpartijen spatten op achter de wielen, wat een fascinerend gezicht opleverde.


Ian Lepelaar, de klassementsleider, toonde maar even weer zijn klasse door in de lastige weersomstandigheden de pole te pakken in 38,861 sec., voor winnaar van race 4 Mika Brouns 38,889 sec., Mike Dijkgraaf 39,581 sec. en Robbe Deleu 39,699 sec. Dan hebben we de eerste twee van tien rijen deelnemers gehad. We gingen er eens recht voor zitten.

Het veld zat zooo dicht bij elkaar in rondetijden, dat je meteen vanaf de start een grote homogene groep zag battelen om iedere meter. Soms met vieren naast elkaar, wat het sturen weer lastig maakt, maar prachtig is voor de neutrale toeschouwer. Voor de direct betrokken leverde dat gegeven nagelbijtende nervositeit op.

Het was de deksels snelle Mika Brouns die zijn huzarenstukje van Assen wilde herhalen en brutaal de kop pakte. Achtervolgd door dat lange lint veelkleurige rijders en karts die hun weg zochten en vonden op de natte baan. Een baan trouwens die voorzien is van een toplaag die fenomenaal het water afvoert.

Mika kende een ongelukkig moment, viel terug en liep uiteindelijk een ronde achterstand op. 
Zijn rol aan kop werd overgenomen door een groep van zes rijders die uiteindelijk met 78 afgelegde ronden kort achter elkaar in deze volgorde werd afgevlagd; Mathieu Panacho, Ian Lepelaar, Robbe Deleu, Steven Heppener en Jari van der Linden. 
Maar niet voordat we menige uitremactie hadden zien lukken of net mislukken. Mooi hoor die regen en water op de baan. Vinden we geweldig. 
Onder deze rijders één Senior rijder, Jari van der Linden, die zijn talent etaleerde en naar de winst in het subklassement Senior snelde.

Naarmate de laatste ronde in zicht kwam waren het Ian Lepelaar en Mathieu Panacho die in hun enthousiaste onderlinge strijd een gat van tien seconden naar de achtervolgers wisten te slaan. Ook al mede veroorzaakt omdat deze achtervolgers stevig met elkaar in de clinch lagen – in de positieve zin van het woord – om P3 binnen te halen.

En dan gaat de laatste ronde in. Mathieux en Ian, naast elkaar over de baan. De finishlijn nadert. Danny staat klaar met de geblokte vlag. De laatste bocht naar rechts. Ian doet een ultieme poging om die deksels goed rijdende Mathieux van de overwinning af te houden. 
Samen naast elkaar over de streep, waardoor de timing uitkomst moest geven. De winst was voor Mathieux met 0,2 seconde voorsprong op Ian. Wat een finish. Krijg nog steeds kippenvel als ik het terughaal.

Laten we de achtervolgers in dit verhaal vooral niet vergeten. Eenzelfde finish, nu met meer rijders en uiteindelijk Robbe Deleu en Steven Heppener in de hoofdrol. Robbe trok er hard aan in de laatste ronden, was koelbloedig en wist Steven nipt te verslaan. Met direct achter hen weer Jari van der Linden en Mike Dijkgraaf.

Jari, werd de sterkte winnaar bij de Senioren door dit geweldige resultaat.

Bij de Senioren waren dus nog twee podiumplaatsen te vergeven. Rimme Boltjes, Serge Honderdos en Lien Raeymakers reden een uur lang in elkaars nabijheid in de grote groep rijders die 77 ronden aflegde en trots werd aangevoerd door Mika Brouns. 
Sorry dat ik in herhaling val, maar het kan niet anders. Ook bij hen was de strijd er een waar alles op en aan zat. Geweldige acties volgden elkaar op. Lien moest de twee mannen laten gaan, maar wist zich verzekerd van de vierde plaats, die haar de leiding in het tussenklassement Senior deed behouden.
Maar man, man, man, Rimme en Serge maakten het zo mogelijk nog spannender in de laatste ronden dan de koplopers. Naast elkaar door menig bocht. Dan de laatste 90 graden bocht, nog steeds naast elkaar en vervolgens over het rechte stuk racend richting die snel naderende Danny met zijn finishvlag. Naast elkaar over de streep. Opnieuw wachten op de timing. Het verlossende woord kwam voor Rimme. Met 0,1 sec. voorsprong op Serge was hij gefinisht. Wat een ontlading bij de elkaar lachend feliciterende toppers. De adrenaline deed nog even zijn werk.

De drie Ladies reden iets verder uit elkaar door het veld. We zijn trots op onze dames en hebben ze vaak op de gevoelige plaat vastgelegd. De ladies legden opnieuw een enorme wilskracht aan de dag n deze uiterst onvriendelijke natte weersomstandigheden. De smile was er desondanks na afloop direct weer. Lien Raeymakers pakte de winst voor Sophie van der Lubbe en Domenique Kruyd-Aneas.

In de klassementen is het ondertussen een thriller van jewelste aan het worden. Een droom voor  iedere organisator hoor! Een reden ook waarom we deze klasse hebben ingevoerd.
De klassementsleider Ian Lepelaar heeft telkens erg goed gepresteerd, maar desondanks in de laatste wedstrijden een aantal punten in moeten leveren ten opzichte van Mike Dijkgraaf en Mathieux Panacho. De mannen zijn zooo aan elkaar gewaagd! 
Met als gevolg dat Ian en Mike op gelijke hoogte zijn gekomen met 82 punten, en Mathieux slechts met drie punten achterstand op P3 bivakkeert. Tel daarbij op dat Robbe Deleu en Dennis Bouman deze mannen nog strak in het vizier hebben, dan kun je wel nagaan dat de mannen in de twee nog resterende races Francorchamps en Genk alles registers open zullen moeten trekken om het podium überhaupt te gaan halen.

Wat mooi trouwens die vertederende Niek van Berge met zijn gele huishoudhandschoenen. Doelmatig en effectief.

In het Senior klassement zijn het Lien Raeymakers, Rimme Boltjes en Serge Honderdos die het klassement aanvoeren. Ook bij hen zijn kleine verschillen te noteren. 
Met Jarell Wespel en Domenique Kruyd-Aneas op het vinkentouw zal hier de spanning ook alleen nog maar toenemen.

We gaan het komende zaterdag 7 oktober meemaken op Spa-Francorchamps, waar race 6 alweer gepland staat.